Nieuw: Dichtersgilde Terneuzen!

Yes, we zijn van start! Terneuzen heeft een stadsdichter. Wat zeg ik? Terneuzen heeft zes stadsdichters! Op 11 december 2021 presenteerde wethouder Frank Deij (Cultuur) van de Gemeente Terneuzen ons nieuw opgerichte Dichtersgilde Terneuzen. Het gilde bestaat uit Jorien Brugmans, Peter Knipmeijer, André van der Veeke, Ingeborg Haalboom, Eric van Laere en ondergetekende.

Het voelde nog wat onwerkelijk toen ik op 11 december restaurant De Westbeer in Terneuzen binnenliep. Omdat ik de verkennende vergadering van ons dichtersgilde door een coronabesmetting noodgedwongen online moest volgen, (her)kende ik niet iedereen even goed. Maar de sfeer was er niet minder om. Tijdens onze wandelingen naar buiten (om te poseren voor fotografen) konden we volop contact met elkaar leggen, ondanks de anderhalve meter afstand die we binnen moesten aanhouden.

Foto: Input Output Fotografie. Van links naar rechts: Eric van Laere, Aukje-Tjitske Dieleman, Jorien Brugmans, wethouder Frank Deij, Ingeborg Haalboom, Peter Knipmeijer, André van der Veeke.

Het gilde gaat op verzoek van de Gemeente Terneuzen en op eigen initiatief gedichten schrijven voor diverse gelegenheden. Daarnaast hebben we zelf allerlei ideeën voor activiteiten over of met gedichten.

De presentatie van 11 december viel in een tijd waarin de coronamaatregelen weer strikter werden. Frank Deij verwoordde de meerwaarde van poëzie dan ook goed: “Schrijvers, dichters en muzikanten gaan vooral over het humeur van de samenleving. En dat humeur kan nu wel een booster gebruiken.”

Het is de bedoeling dat de Gemeente minstens zes keer per jaar gebruik gaat maken van het gilde. “Dat kan bij speciale momenten zijn, zoals de opening van de nieuwe bibliotheek, bij de vijftigste verjaardag van ons stadhuis, of bij de gemeenteraadsverkiezingen,” zei Frank Deij. Maar hij wees er ook op dat we alle dichterlijke vrijheid hebben om er zelf iets van te maken. En dat gaan we zeker doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s